Victória svéd királyi hercegnő

 

                   

 
                                 


 
Victoria svéd királyi hercegnő 1977. július 14-én született XVI. Károly Gusztáv és Szilvia királyné legidősebb gyermekeként. Viktória hercegnő 1980-tól várományosa a svéd trónnak. Ekkor vált ugyanis az alkotmány módosítása révén lehetővé, hogy az uralkodó legidősebb gyermeke nemétől függetlenül örökölje a trónt. 1980-ig öccse, Carl Philip volt a svéd koronaherceg.
 
 
                           
 
Fent: A királyi pár első gyermekével, Victoriával
Lent: A királyi család Madeleine hercegnő születése után
 
                                        
 
A kis Victoria koronahercegnő
 
                         
 
A svéd hercegi gyermekek: Victoria, Madeleine és Carl Philip
 
 
 
Victoria szorgalmasan tanult az iskolában, de hamar rá kellett jönnie, hogy nagy problémái vannak. 25 éves korában vallotta be nyilvánosság előtt, hogy diszlexiában szenved.
"Már azt gondoltam, hogy ostoba és lassú vagyok" - idézte a trónörökös szavait az Expressen. A svéd napilap szerint azt követően, hogy fény derült Viktória problémájára, édesanyja, Szilvia királyné intézkedett, hogy lánya segítséget kapjon: külön tanárt szerződtettek hozzá.
 
"Öröm volt számomra az iskola, de egyúttal nagy követelményt is támasztott. Ha valakinek nehézséget okoz az olvasás és az írás, az némelykor nagyon nehezen viselhető el. Egyszerű problémának tűnhet, de nem az" - mondta a hercegnő.
Emellett nagy hírverést kapott, amikor a tinédzser és kissé duci Victoria hirtelen csontsoványra fogyott. Rögtön anorexiájáról kezdtek cikkezni a bulvárlapok.
 
 
                              
 
 
Victoria a Yale Egytemen befejezett tanulmányai óta diplomáciai területen dolgozik, rengeteg kötelező megjelenése van egy évben, a svéd nép pedig nagyon szereti a csinos hercegnőt.
 
 
 


Victoria első barátja egy Daniel Collert nevű fiú volt, akivel egy iskolába jártak. 1998-ban, amikor a hercegnő Amerikába utazott, hogy megkezdje tanulmányait a Yale Egyetemen, Daniel követte szerelmét New Yorkba. Victoria 2000-ben vállalta fel barátját hivatalosan is, bár egy év múlva már szakítottak is.
 
 
                               
                                                                         Daniel Collert, az első szerelem
 

 
 
2003-ban egy német bulvárlap azt állította, hogy titokban házasságot kötött Nikolaosszal, Dánia és Görögország hercegével. Emiatt az újságnak később bocsánatot kellett kérnie a hercegnőtől.Victoria és Nicolaos hercegVictoria 2002-ben kezdett járni személyi edzőjével, a

polgári származású Daniel Westlinggel. 
 

 

 

 

A kapcsolat kezdetén, 2002-ben, amikor a tudósítók tudomást szereztek róla, az ockelbói fitneszedzőt, akinek az apja a helyi tanácsban dolgozik, az anyja meg a postán, nem tartották sem elég előkelőnek, sem elég műveltnek ahhoz (nincsen egyetemi végzettsége), hogy egyszer majd a svéd királynő oldalán megjelenhessen. A két fiatal türelmesen kivárt; Daniel üzletemberré küzdötte fel magát – igaz, a hírek szerint nem túl sikeres, a stockholmi Dagens Industri lap szerint három edzőterme is veszteséges. Ezt azonban azzal is magyarázzák, hogy tapintatosan háttérbe húzódott, s mindig diszkréten viselkedett. Nem nyilatkozott a sajtónak, nem akart feltűnni, még abba is beleegyezett, hogy Victoria 30. születésnapján a hátsó ajtón lépjen be a királyi palotába, s a hivatalos ünnepségen nem jelenhetett meg. A protokoll szerint csak eljegyzés után vehet részt a királyi udvar fogadásán. 
 
 
 
Daniel és Victoria


Ezért is volt meglepő, amikor  2008 májusában a dán Frigyes herceg születésnapjára rendezett ünnepségre Daniel elkísérte Viktóriát. 

Néhány héttel az eseményt követően Westling feladta a Stockholm központjában lévő lakását, s a drottingholmi kastélyba költözött, amely köztudottan a királyi pár és Viktória otthona. Az épületben egy 60 négyzetméter alapterületű lakást vett bérbe. Az, hogy a trónörökösnő lakosztályába költözzön, szóba sem jöhetett: a protokoll szigorúan tiltja. 
Victoria és Daniel 2009 februárjában jelentették be eljegyzésüket.


 
 
Azóta a svéd média időről időre beszámol arról, hogy az uralkodó nem örül a készülő frigynek a férfi származása és hiányzó egyetemi végzettsége miatt. A vőlegény azonban bizakodó.
 
„Remélem, kiérdemlem a svéd közvélemény támogatását” – ezekkel a szavazakkal keres támogatókat Daniel Westling, a vőlegény.
Viktória pedig kiáll kedvese mellett. Apjának azzal érvelt, hogy ez egy igazi szerelem.
„Ez az egész nem egy hirtelen döntés eredménye. Már régóta jó barátok voltunk, amikor a barátságunk szerelemmé fejlődött” – mondja Viktória hercegnő.
 
 
 
 
 
 
 
 
Daniel immár a királyi család tagjai között


A svéd napilapok eltérően kommentálták a bejelentést.

„Győzött a szerelem!” – tapsoltak a rojalista hetilapok boldogan arra a hírre, hogy a királyi hercegnő és a nép egyszerű fia immáron a mesebeli hét év után végre egymáséi lesznek, mármint hivatalosan is, hiszen évek óta együtt éltek.
„Ez az első lépés a köztársaság felé” – írták a hangos királypártiak mellett csöndes kisebbségnek tűnő köztársaságiak. Az, hogy mi lesz az ifjú férjből, már nem kétséges, király nem, de a házassággal hercegi címet kap. Most az foglalkoztatja az embereket, hogy ki fogja fizetni a 2010 júniusára tervezett esküvői költségeket.                      


A 2009-es év végén azonban pletykaáradat indult el, mivel Daniel több hivatalos eseményen nem jelent meg Victoria mellett. Mint később kiderült, Daniel veseátültetésen esett át. A 36 éves, luxusedzőterem tulajdonos elmondta, hogy veseproblémája már születésekor is megvolt, ám 16 éves koráig nem tudott róla. Akkor egy futballsérülés miatt készült röntgenfelvételekből derült ki a betegség. „Nem okozott fájdalmat, észre sem vettem” – fogalmazott az interjúban XVI. Károly Gusztáv svéd király leendő veje.

Az orvosok szerint azonban az utóbbi időben rosszabbodott az állapota, és két évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy transzplantációra van szüksége. Tavaly év végén meg is műtötték. Azóta – mondta – jobban érzi magát, mint valaha. „Megtisztult a szervezetem” – fogalmazott a 33 éves trónörökös leendő férje.
Daniel immár olyan jól van, hogy az idei év elején elkísérte Victoriát Afganisztánba, és lázasan készülnek az esküvőre. (Erről majd egy posztomban be fogok számolni) Ráadásul a nász után családoit terveznek.


Victoria és Daniel Afganisztánban
 

                      

2010. június 19-én a koronahercegnő és szerelme Daniel megtartotta esküvőjét.


 

 

 

vissza a címoldalra

E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
 
 
Ha tetszik az oldal, és ha vissza jössz, miért is ?
Eredmények
További szavazások
 


portalborse.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!